Ortopediatri Çocuk Ortopedi Akademisi bünyesinde alanında uzman fizyoterapistler bulunduran fiziksel uyum bölümü, operasyonlar sonrası erken dönemde çocuklarımızın ailelerine ve fizyoterapistlerine rehabilitasyon süreci için destek vermektedir.
Ekibimiz, yapılan ameliyat sonrası yürütülmesi gereken rehabilitasyon süreci hakkında aileler ve çocuğun takibini yapan fizyoterapistler ile detaylı bilgiler içeren post-operatif rehabilitasyon protokolleri paylaşmaktadır.
Bu hizmetin amacı, operasyon sonrasında uzun süreli immobilizasyonu engellemek ve çocuğun en kısa sürede gelişimsel rehabilitasyon programına geri dönüşünü sağlamaktır. Bu süreç özellikle serebral palsili çocuklar için çok önemlidir.
Çocukların, nörolojik, gelişimsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik farklılıklarının bulunması nedeniyle standart bir rehabilitasyon programının reçete edilmesi olası değildir. Bu durum göz önüne alınarak operasyonlar sonrasında protokoller her çocuğa özel olarak hazırlanır. Post-operatif erken dönem rehabilitasyon protokolü ameliyat sonrası ilk iki ila üç aylık periyodu kapsamaktadır. Post-operatif rehabilitasyon programlarının genel amaçları aşağıdaki temel başlıklardan oluşmaktadır.
Aile eğitimi
Pozisyonlama eğitimi
Transfer eğitimi
Ameliyat sonrası ortezler ve diğer yardımcı cihazların düzenlenmesi ve kontrolü
Gerekli fizyoterapi modalitelerinin kullanılması
Uygun zamanda doğru egzersiz programının belirlenmesi
Uygun dönemde ağırlık aktarma sürecinin düzenlenmesi
Kas kuvvetini korunması ve artırılması
Fonksiyonel hareket yeteneğini korunması ve kalitesinin artırılması
Gövde ve ekstremitelerin kas tonusunun regüle edilmesi
Ameliyat sonrası dönemde de normal motor gelişimi destekleyen bir egzersiz programı oluşturulması
Günlük yaşam aktivitelerinde beklenen seviyede bağımsızlığın sağlanması
Çocuğun günlük yaşam fonksiyonları ve sosyal yaşamına olabildiğince erken geri dönüşünün sağlanması