Adduktor kas grubu, uyluk kemiğinin orta hatta doğru hareketinden sorumludur. Serebral palsili çocuklarda bu kasın spastisitesi sonrasında kalça mekaniğinde bozulma ve sonucunda kalça çıkığına kadar ilerleyebilecek klinik tablo oluşabilir.
Her iki uyluğun da birbirine çok yakın olması ve hatta çaprazlaşması sonucunda dik durmada, oturmada, kişisel hijyenik bakımda problemlerle karşılaşılmaya başlanır. Çocuk ortopedi uzmanı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda gereği görüldüğünde bu kaslara botulinum toksini veya gevşetme ameliyatları uygulanır. Cerrahi 1 cm lik bir cilt kesisi üzerinden yapılır ve sonuçta kalan yara izi oldukça küçük olacaktır.
Ameliyat sonrası alçı uygulanmaz, çocuk ortopedi doktorunun kararına göre kalçaları açık tutan cihaz kullanılabilir. Fizyoterapinin yoğun olarak yapılması tekrar kas kısalmasını engellemek için önemlidir. Ameliyat öncesinde yürüme kabiliyetine sahip hastalar ameliyat sonrasında da yürüyebilir. Taburculuk sonrası reçete edilen ilaçları kullanması ve ameliyat sonrası 10. ve 21. günlerde poliklinik kontrollerine gelinmesi gerekir.
-Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.