Kamburluk
Kifoz, halk arasında kamburluk olarak bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Son yıllarda sürekli masa başında oturma gibi nedenlerden dolayı duruş bozukluğuna bağlı kamburluk sık olarak görülmektedir. ‘Kambur duran bir kişiye dik durması gerektiği komutu verildiğinde’ mevcut kamburluğu belirgin olarak düzelirse bu büyük ihtimalle duruş bozukluğuna bağlı kamburluktur.
Yapısal kamburlukta eğrilik, kişi ayakta ve kolları öndeyken 55 derecenin üzerindedir. En sık görülen kifoz türü, 10 – 18 yaş aralığında, ergenlik döneminde, daha çok erkek çocuklarda rastlanan Schuermann kifozudur. Ailevi faktörlerin etkili olduğu düşünülse de nedeni tam olarak bilinmez. Omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkar.
Schuermann Kifozunun Belirtileri
Schuermann kifozu genellikle 8 – 12 yaş arasında görülür. Ağrılı seyreden bu hastalığa erkeklerde daha sık rastlanır. En sık görülen eğrilik sırt bölgesindedir. Bazı durumlarda eğrilik sırt ile bel bölgesinin bileşiminde daha belirgindir.
Schuermann Kifozunun Tedavisi
60 dereceye kadar olan kifoz takip edilir. 75 dereceye kadar olan kifozda korse ile tedavi yoluna gidilir. Skolyozda olduğu gibi çocuğa özel olarak tasarlanan bu korseler, çocuk gelişimini tamamlayana kadar günde ortalama 20-22 saat takılır.
75 derece üzeri olan kifozlar ise ameliyat edilir. Kifoz, solunum, dolaşım ve hareket sistemini etkileyebileceği için ameliyat gereklidir. Ameliyat sonrası hasta 5-7 gün içinde taburcu edilir. Üç hafta içinde çocuk okula gidecek düzeye gelir.
-Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.