Serebral Palsi hastalığında kalça eklemi çevresindeki kasların dengesiz çalışmaları nedeniyle ve gerek leğen kemiğinde eğrilikler gerekse omurgadaki eğriliklerin de eklenmesi ile kalça yarı çıkığı, tam çıkığı veya kireçlenmesi ile karşılaşılabilmektedir. Bu olasılık çocuğun fonksiyonel kapasitesi ne kadar kötü ise o kadar yüksek olmaktadır.
Kalça ekleminde uyumun bozulmasının, daha çocuk küçükken bir çocuk ortopedisi uzmanı tarafından değerlendirilip tedavi edilmezse zamanla ilerleyecektir ve çocuğun ayakta durması, oturması, yatması ve kişisel bakımına engel olacak kadar ağrılara yol açabilecek çıkıklarla sonuçlanması muhtemeldir. Bunun gibi problemler ile karşılaşmamak için SP’li çocukların erkenden değerlendirilip tedaviye başlanması önemlidir.
Bir çocuk ortopedi uzmanının değerlendirmesinde SP’li bir çocukta kalça problemlerinin temel belirtileri çocuğun kalçalarının iki tarafa açılmasında güçlük olması veya çocuğun yürürken makaslayarak yürümesidir. Bu çocukların hem ilk tanı anında hem de daha sonra takiplerde 6 ay aralar ile kalça röntgenlerinin görülmesi gereklidir. Kalça ekleminde çıkık veya yarı çıkık gelişmemiş çocuklarda botoks enjeksiyonları veya tendon gevşetmeleri ile kalçaların açılması sağlanabilirken, röntgenlerde kalça ekleminde uyluk kemiğinin üst ucunda eklem dışına doğru bir kayma tespit edilirse bunun derecesine ve çocuğun yaşına göre tendon gevşetmeleri ve/veya kalça eklemi çevresinde kemik düzeltme ameliyatları yapılması gerekecektir.
-Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.